De werking van het cochlear implantaat

Een cochleair implantaat is een medisch elektronisch apparaat dat ontwikkeld is voor mensen met ernstig tot zeer ernstig perceptief gehoorverlies. Het zet geluiden om in elektrische stimulatie voor de gehoorzenuw. Dit betekent dat het de cochlea kan omzeilen en een niet-functionerende cochlea kan vervangen.

Hoe werkt het?

Conventionele hoortoestellen vangen geluid op, versterken het en versturen het via de normale gehoorgang. Als uw gehoorschade te ernstig is, zal het versterken van geluid op deze manier echter geen effect hebben. Het cochleair implantaat ondervangt dit door het signaal rechtstreeks naar de gehoorzenuw te sturen. Dit betekent dat het cochleair implantaat de beschadigde gebieden van het oor omzeilt, in tegenstelling tot een conventioneel hoortoestel. Het cochleair implantaat vangt het geluid op, verwerkt het en stimuleert op elektronische wijze de gehoorzenuw.

Bekijk hoe een cochleair implantaat werkt:

Over het cochleair implantaat

Een cochleair implantaat bestaat uit een extern deel, de geluidsprocessor, en een intern deel, het cochleair implantaat.

Het externe deel bestaat uit een achter-het oor-geluidsprocessor en een snoertje dat de geluidsprocessor met de antenne verbindt. De antenne wordt magnetisch op de huid bevestigd, vlak boven het interne deel.

Het interne deel bestaat uit een ontvanger die chirurgisch onder de huid wordt geschoven en op het slaapbeen wordt vastgezet. De ontvanger heeft een elektrodenbundel die in de cochlea wordt geplaatst.  1. De geluidsprocessor vangt het geluid op en digitaliseert het.
  2. De antenne wordt magnetisch op de huid bevestigd en verstuurt het gedigitaliseerde geluid vanuit de geluidsprocessor naar de implantaatontvanger.
  3. De magnetische implantaatontvanger wordt onder de huid geplaatst, vlak onder de antenne. Deze zet de digitale informatie om in een elektronisch signaal dat naar de cochlea wordt gestuurd.
  4. De elektrodenbundel wordt in de cochlea geplaatst. Elke elektrode in de bundel correspondeert met een signaalfrequentie.
  5. Wanneer het gecodeerde signaal aan de corresponderende elektrode wordt overgedragen, wordt de gehoorzenuw gestimuleerd.
  6. De hersenen ontvangen vervolgens het geluid dat via de gehoorzenuw wordt doorgegeven.

Patiënten begrijpen
Mensen zijn ons startpunt
Ontdek Neuro One
Neuro One is de premium geluidsprocessor van Oticon Medical. Neuro One is gemaakt voor een betere spraakverstaanbaarheid en heeft:
  • Technologie van Oticon in de geluidsprocessor
  • Baanbrekende geluidsverwerking
  • Draadloze mogelijkheden
  • Een robuust ontwerp dat prettig draagt

> Neuro One

Neuro Zti-implantaat

Meer informatie over Oticon Medicals' eerste cochleaire implantaatsysteem dat gebruik maakt van innovatieve en beproefde technologieën.