Problemen van de gehoorgang en het middenoor

Als uw gehoorverlies het gevolg is van problemen in uw buiten- of middenoor, kan het zijn dat een botverankerd hoorsysteem zoals dat van Ponto voor u geschikt is. Het Ponto systeem is speciaal bedoeld voor het omzeilen van problemen in de gehoorgang of in het middenoor, en kan u een helderder en natuurlijker gehoor geven.

Soorten gehoorverlies

Er wordt in hoofdzaak onderscheid gemaakt tussen drie soorten gehoorverlies: conductief gehoorverlies, sensorineuraal gehoorverlies en gemengd gehoorverlies (een combinatie van die twee).

 • Conductief gehoorverlies 
  Dit is wanneer de geluidsgolven in de lucht door een obstakel ergens in het buitenoor en/of middenoor worden tegengehouden en het binnenoor niet kunnen bereiken.

  Door het geluid rechtstreeks via het schedelbot naar het binnenoor te sturen, zonder langs de gehoorgang en het middenoor te gaan, is het Ponto systeem in staat deze obstakels te omzeilen.

 • Gemengd gehoorverlies 
  Dit is een combinatie van conductief en sensorineuraal gehoorverlies 

  Voor dit type gehoorverlies kan het Ponto systeem het obstakel in de gehoorgang of het middenoor omzeilen en zich vervolgens richten op het compenseren van het sensorineuraal gehoorverlies.

 • Sensorineuraal gehoorverlies  
  Dit is wanneer er een probleem in het binnenoor (cochlea) of de gehoorzenuw is, dat veroorzaakt kan zijn door zaken zoals blootstelling aan harde geluiden, het verouderingsproces of een erfelijk gehoorverlies.

  Als u volledig sensorineuraal gehoorverlies aan één oor heeft, kan het Ponto systeem een goede oplossing voor u zijn. Zie éénzijdige doofheid.

  In veel gevallen van sensorineuraal gehoorverlies is een botverankerd hoorsysteem echter niet de beste oplossing, tenzij er sprake is van eczeem in de gehoorgang waardoor het dragen van een conventioneel hoortoestel niet mogelijk is.

 

Misvorming van het buitenoor

Een veel voorkomende oorzaak van conductief of gemengd gehoorverlies is atresie, een misvorming van het buitenoor waardoor de gehoorgang zeer nauw is of geheel ontbreekt. Atresie gaat soms gepaard met microtie, wat een abnormale ontwikkeling van het buitenoor is.

Oticon Medical ondersteunt de Ear Community, een groep voor belangenbehartiging en ondersteuning voor mensen met aangeboren microtie en/of atresie en andere aandoeningen met betrekking tot gehoorverlies.

Infecties, irritatie en een loopoor

Soms wordt conductief gehoorverlies door chronische oorinfecties veroorzaakt. Conventionele hoortoestellen kunnen dit verergeren, omdat ze de gehoorgang fysiek blokkeren, waardoor het risico op irritatie en een nieuwe infectie groter wordt. Met het Ponto botverankerd hoorsysteem blijft de gehoorgang altijd open, wat helpt om het droog en gezond te houden.

Ponto
Keuzevrijheid
in botverankerde hoorzorg
Dit is Jack

"Sinds Jack zijn Ponto Plus soundprocessor heeft, is het net alsof hij in een oogwenk is opgegroeid"

 • Indicatie: Bilaterale microtie atresie met matig tot ernstig conductief gehoorverlies
 • Soundprocessor: Bilaterale Ponto Plus en de Oticon Medical Streamer
Dit is James

"Met de soundprocessor stel ik veel meer vragen in de klas omdat ik nu hoor wat de leraren zeggen."

James Gubby

 • Indicatie: Conductief gehoorverlies en bilaterale microtie
 • Soundprocessor: Bilaterale Ponto Plus soundprocessors