Veelgestelde vragen over het leven met een botverankerd hoorsysteem

Afhankelijk van factoren zoals gehoorverlies en levensstijl, kan het krijgen van een botverankerd hoorsysteem een ingrijpende ervaring zijn. Zo'n 100.000 gebruikers wereldwijd ervaren het verschil al! Dit deel geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen van mensen die deze unieke oplossing in overweging nemen.

 

Waarom werken gewone hoortoestellen niet voor iedereen?

Problemen in de gehoorgang of het middenoor kunnen verhinderen, dat signalen afkomstig van gewone hoortoestellen het binnenoor met een goede geluidskwaliteit kunnen bereiken. Veel van de luchtgedragen geluidsgolven worden eenvoudigweg geblokkeerd. Botverankerde hoorsystemen kunnen dit probleem omzeilen door geluidstrillingen via het schedelbot direct naar het binnenoor te leiden.

Als er geen hoortoestel is dat de gehoorgang blokkeert, zult u minder problemen ervaren met oorinfecties en irritatie.

 

Zijn er situaties waarin ik mijn soundprocessor niet kan dragen?

Omdat de processor niet waterdicht is, moet deze voor het douchen of zwemmen worden verwijderd. Om beschadiging of verlies te voorkomen, moet het toestel bij het uitoefenen van een contactsport ook worden verwijderd. Tijdens deze perioden zonder hoortoestel kunt u een speciale cover gebruiken om het abutment af te dekken. U moet de processor ook verwijderen voordat u gaat slapen.

Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken in combinatie met de soundprocessor?

In overeenstemming met de meest recente normen, zijn de Ponto soundprocessors getest en compatibel bevonden met mobiele telefoons en draadloze vaste telefoons.

Hoe gaat het na de operatie met het dragen van een bril, pet of helm?

Zorg ervoor tijdens uw gesprek met de KNO-arts, dat een eventuele hoofdbedekking die u wilt of moet dragen aan de orde komt. Uw chirurg kan hier tijdens het voorbereiden van uw ingreep rekening mee houden.

 


Wat te doen als u naar de kapper gaat?

Dek uw abutment altijd af tijdens haarbehandelingen. Hiervoor kunt u de speciale abutment cover gebruiken, die bij uw soundprocessor is meegeleverd. Zorg ervoor dat u uw soundprocessor afschermt of verwijdert als u naar de kapper gaat of als u haarproducten in uw haar aanbrengt. Dek uw abutment ook af als u een gel of hairspray in uw haar aanbrengt.

Kan het zijn dat de beveiliging op luchthavens afgaat bij gebruik van een Ponto?

Het implantaat en abutment zijn gemaakt van titanium, een materiaal dat geen enkel alarm doet afgaan. De Ponto soundprocessor kan er wel voor zorgen dat een alarm afgaat, maar kan eenvoudig worden verwijderd om dit probleem te voorkomen. Denk eraan dat u uw informatiekaart voor MRI-veiligheidscontroles meeneemt als u naar het buitenland reist. Mocht u een medische behandeling moeten ondergaan, dan kunt u met deze kaart uitleggen waarom het implantaat en het abutment niet verwijderd mogen worden. Bovendien kunt u deze kaart laten zien als u op het vliegveld door de veiligheidscontrole gaat.

 

Zijn er bepaalde weersomstandigheden waar rekening mee moet worden gehouden?

Als u in een gebied met hoge luchtvochtigheid woont of zo'n gebied bezoekt, zorg er dan voor dat u uw soundprocessor iedere nacht in het droog-etui plaatst. De droogcapsule in dit etui absorbeert al het achtergebleven vocht. Als u geen droog-etui heeft, vraag uw behandelcentrum hier dan naar.

Omdat uw soundprocessor beschadigd kan raken door extreme warmte, moet u erop letten dat u uw soundprocessor nooit blootstelt aan extreme warmte, bijv. door het in het directe zonlicht achter te laten, zoals op het dashboard van uw auto. 

Als u op een regenachtige dag buiten bent, maak dan gebruik van een paraplu om uw Ponto soundprocessor te beschermen.

Verwijder uw soundprocessor in extreem stoffige omstandigheden, omdat een ophoping van stofdeeltjes tot beschadiging kan leiden. Denk eraan zowel het gebied rond uw implantaat als het abutment schoon te maken zodra u weer thuis bent.

Kan ik tijdens mijn vakanties rustig gaan zwemmen?

Als uw huid eenmaal genezen is, zou zwemmen geen probleem mogen zijn. Ga na het zwemmen altijd onder de douche om eventueel vuil dat zich in of rondom het abutment opgehoopt kan hebben, af te spoelen. Belangrijk: u moet uw soundprocessor verwijderen voor het zwemmen of douchen, omdat deze niet waterdicht is.

Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen waar ik rekening mee moet houden als de soundprocessor is uitgeschakeld?

Als u uw soundprocessor langere tijd niet gebruikt, kunt u het abutment beschermen met de speciale meegeleverde cover. Hiermee blijft uw abutment verborgen en schoon. Als u uw soundprocessor niet gebruikt, bewaar deze dan altijd in de daarvoor bestemde doos.

Mag ik een MRI-scan ondergaan?

Ja, maar informeer de MRI-deskundige altijd dat u een botverankerd systeem draagt als u een afspraak maakt of voorafgaand aan de MRI-scan. Dergelijke informatie kan van belang zijn voor uw arts. (Voor kinderen en geestelijk gehandicapten is dit de verantwoordelijkheid van de verzorger.)

Ponto
Keuzevrijheid
in botverankerde hoorzorg
MRI-veiligheidscontroles
Download de informatie voor MRI-veiligheidscontroles in uw eigen taal:
Vraag het de experts

Als u meer wilt weten over het Ponto systeem of vragen heeft over botverankerde hoorzorg, dan kunt u altijd op onze Facebook-pagina terecht om uw vraag rechtstreeks voor te leggen aan Oticon Medical of aan andere gebruikers van botverankerde systemen.

Facebook-pagina Oticon Medical