top image, FAQ
 

Zorg voor uw huid en uw Ponto

Het is uitermate belangrijk het abutment en de omringende huid dagelijks goed te verzorgen om de ophoping van vuil rond het abutment tegen te gaan. Een goede hygiëne rond het abutment bij kinderen is de verantwoordelijkheid van ouders of verzorgenden. Het is ook belangrijk dat de Ponto soundprocessor schoon en in goede staat wordt gehouden.

   

Na de operatie

Na afloop van de ingreep plaatst uw chirurg een healing cap over het gebied van het implantaat. Deze cap wordt samen met het gaas en de hechtingen 10 - 14 dagen na de ingreep, als het zachte weefsel is hersteld, in het behandelcentrum verwijderd. Mocht de healing cap per ongeluk loslaten, dan kunt u de cap weer voorzichtig vastklikken.


De genezingsperiode

Op het moment dat uw healing cap wordt verwijderd, kan uw huid nog erg gevoelig zijn en zult u erg voorzichtig moeten zijn. Begin bij het schoonmaken van het abutment altijd met het wassen van uw handen en veeg daarna het complete gebied rond het abutment met een niet-alcoholische vochtige doek af. U kunt uw haar enige tijd niet wassen, omdat de huid eerst nog niet in contact mag komen met water. Pas als uw arts u toestemming geeft, kunt u uw haar de eerste paar weken met een huidvriendelijke shampoo wassen.

 

Dagelijks schoonmaken

Zodra uw huid volledig genezen is, is het belangrijk dat u uw huid goed blijft verzorgen om een eventuele ophoping van vuil rond het abutment te vermijden. Zowel het abutment als de omringende huid moeten als onderdeel van het dagelijkse schoonmaken grondig worden gereinigd.

Deze procedure is net zo eenvoudig als tandenpoetsen. Was het gebied rond het abutment iedere dag met warm water. Dit kunt u goed onder de douche of in bad doen. Nadat u het gehele gebied hebt schoongemaakt, kunt u het gebied direct rond en in het abutment schoonmaken met een wattenstaafje of een zachte tandenborstel. Hierbij kan het handig zijn een spiegel te gebruiken.

Als u het vuil niet weg krijgt, plaats dan gedurende 5 tot 10 minuten een in warm water gedrenkt verband rond het abutment. Maak het abutment vervolgens eerst met een wattenstaafje of een zachte tandenborstel en daarna met een niet-alcoholische natte doek schoon. Gebruik nooit een scherp voorwerp om de huid rond het abutment te krabben.

 

Om de paar dagen schoonmaken

Maak uw huid ten minste twee keer per week grondiger schoon om eventueel opgehoopt vuil weg te halen. Een goed moment om dit te doen is tijdens het wassen van uw haar, omdat eventueel vuil op het abutment tijdens het wassen van het haar zachter wordt en dus eenvoudiger te verwijderen is. Als u na het douchen een föhn gebruikt, dan mag deze niet al te lang op het abutment gericht worden. Dit om te voorkomen dat het abutment of het implantaat warm wordt. Het is wel toegestaan een koude föhn te gebruiken.

 

Onderhoud van de soundprocessor

Gebruik een droge doek of een babydoekje om de buitenkant van uw soundprocessor schoon te maken. Let erop eventueel vuil of haar van de koppeling te verwijderen.

Belangrijk: Omdat de soundprocessor niet waterdicht is, mag u nooit water of vloeistoffen gebruiken om het toestel schoon te maken. Mocht de soundprocessor per ongeluk nat worden, open dan de batterijlade en laat soundprocessor drogen.

Om te onthouden

 • Inspecteer de huid rond uw abutment iedere dag. Als u last krijgt van pijn, roodheid, irritatie of opzwelling, neem dan contact op met uw behandelcentrum voor advies en een eventuele behandelmethode.
 • Zorg er tijdens het inspecteren van het abutment voor, dat er geen haar in terecht komt.
 • Als u enige mate van ongevoeligheid rond het abutment voelt, maakt u zich dan niet al te veel zorgen. Dit is niet ongebruikelijk in de periode na de ingreep en zou na verloop van tijd moeten wegtrekken.
 • Mocht uw abutment of implantaat om welke reden dan ook losraken, neem dan contact op met uw behandelcentrum.
 • Als u twee implantaten hebt, kunt u twee zachte tandenborstels gebruiken – een voor ieder abutment.
 • De zachte tandenborstels moeten om de drie maanden worden vervangen. Zorg ervoor dat u alleen gebruik maakt van borstels zoals de meegeleverde borstel.
Ponto
Keuzevrijheid
in botverankerde hoorzorg
Zeven goede gebruiken
 1. Maak uw huid iedere dag zorgvuldig schoon om het gebied rond het abutment gezond te houden.
 2. Was het gebied rond het abutment iedere dag met warm water en maak het abutment schoon met een wattenstaafje of een zachte tandenborstel.
 3. Was altijd eerst uw handen voordat u uw abutment gaat schoonmaken.
 4. Inspecteer de huid rond uw abutment iedere dag om er zeker van te zijn, dat er geen haar tussen zit en dat de huid er gaaf en gezond uitziet.
 5. Mocht u last hebben van pijn, roodheid, irritatie of zwellingen rond het abutment, neem dan direct contact op met uw behandelcentrum.
 6. Bescherm uw abutment als u een hairspray/gel aanbrengt of als u naar de kapper gaat.
 7. Bescherm uw abutment als u deelneemt aan activiteiten waarbij deze beschadigd kan raken.
Ponto Verzorgingsset
De Ponto verzorgingsset van Oticon Medical is ontworpen om cliënten de beste start te geven nadat ze een Ponto implantaat aangemeten hebben gekregen. Het bestaat uit de uitgebreide Verzorgingsgids, plus producten om uw implantaat dagelijks op een hygiënische manier te kunnen schoonhouden.
Vraag het de experts

Als u meer wilt weten over het Ponto systeem of vragen heeft over botverankerde hoorzorg, dan kunt u altijd op onze Facebook-pagina terecht om uw vraag rechtstreeks voor te leggen aan Oticon Medical of aan andere gebruikers van botverankerde systemen.

Facebook-pagina Oticon Medical