Hoe botverankerde
hoorsystemen werken

Botverankerde hoorsystemen zijn ontworpen om gebruik te maken van het aangeboren vermogen van uw lichaam om geluid over te brengen via beengeleiding. De soundprocessor zet geluiden in trillingen om die vervolgens door uw schedelbot worden gestuurd, direct naar uw binnenoor.

Een botverankerd hoorsysteem bestaat uit drie delen: 

  1. Een klein (3 of 4 mm) titanium implantaat dat in het bot achter het oor zit
  2. Een abutment dat naadloos door de huid wordt geplaatst en het mogelijk maakt dat de soundprocessor wordt aangesloten
  3. Een soundprocessor die discreet achter het oor verborgen zit

Het kleine titanium
implantaat
Het abutment zonder soundprocessor De soundprocessor vastgeklikt op het abutment
 

 

 

Hoe beengeleiding werkt

De soundprocessor kan eenvoudig op het abutment worden geklikt. Wanneer deze is aangesloten, kan de soundprocessor op dezelfde manier geluiden oppikken als een regulier hoortoestel. Maar in plaats van deze geluidsgolven door de gehoorgang te sturen, worden deze in geluidstrillingen omgezet die door uw schedel kunnen worden gestuurd. Dankzij de directe verbinding tussen de soundprocessor en het bot via het implantaat en abutment, worden de geluidstrillingen niet door uw huid gedempt, wat een helderder geluid oplevert.

Wanneer u de soundprocessor verwijdert, bijvoorbeeld wanneer u gaat douchen of slapen, worden er geen geluidstrillingen verstuurd en is uw gehoor weer wat het oorspronkelijk was.

Het Ponto systeem is een voorbeeld van Direct Sound Transmission (directe geluidsoverdracht). Dit zorgt voor de beste versterking en output vergeleken met hoortoestellen die op de huid zitten, waarbij de huid een dempende laag tussen de soundprocessor en het bot vormt. 

De procedure

Het plaatsen van een botverankerd hoorsysteem is een beproefd, veilig en relatief eenvoudig proces, veelal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Met de nieuwe Minimally Invasive Ponto Surgery (minimaal invasieve Ponto-chirurgie), wordt er een kleine incisie gemaakt die precies overeenkomt met de grootte van het implantaat en die van het abutment. Hierdoor zijn er geen hechtingen nodig, waardoor de operatietijd nog korter is. De MIPS-procedure beperkt ook de littekenvorming en verkort de tijd die voor genezing nodig is.

Bovendien is de procedure omkeerbaar, dus als u toch vindt dat een botverankerd hoorsysteem niets voor u is, kunt u het nog terugdraaien.

Wie heeft baat bij een botverankerd hoorsysteem?

Als uw gehoorverlies het gevolg is van problemen in uw buiten- of middenoor, kunt u uw arts vragen naar botverankerde hoortoestellen. Deze hoortoestellen zijn speciaal bedoeld voor het omzeilen van problemen in de gehoorgang of in het middenoor, en kan u een helderder en comfortabeler gehoor geven.

PontoTM
De beste weg naar een optimale hoorbeleving
De nieuwe Ponto Plus

Ponto Plus is de meest geavanceerde hooroplossing en biedt:
Meer power
Minder feedback
Draadloze mogelijkheden
Naast de reeds bekende eigenschappen van de Ponto